Trådløst internet (også kaldet Wi-Fi) og internettet er to forskellige ting. Lad mig sige det igen: De er to forskellige ting.

I årevis har udtrykket trådløst internet ofte været synonym med adgang til internettet. De fleste af os bruger trådløst internet som vores bredbåndsforbindelse i hjemmet. Og når du er ude at rejse, er gratis Wi-Fi (trådløs internetadgang) forstået som gratis internet, da det er den eneste grund til du bruger Wi-Fi, når du er ude.

I dette indlæg vil jeg tydeliggøre forskellen mellem de to ofte forvirrede termer og give svar på andre internetspørgsmål. At kende forskellen mellem Wi-Fi og internetforbindelser kan f.eks. hjælpe dig med fejlfinding af problemer derhjemme, købe det rigtige udstyr til dit netværk og, vigtigst af alt, forstå risikoen ved at bruge et gratis Wi-Fi-netværk.

Trådløst internet (Wi-Fi)

Wi-Fi er egentlig bare et alternativ til netværkskabler; altså en måde at tilslutte enheder (computere, tablets smartphones mv.) af et lokalt netværk (LAN). Forud for Wi-Fi var den eneste måde at forbinde enheder at køre fysiske netværkskabler mellem dem, som kan være temmelig ubelejligt. Tænk hvilket kabelhelvede det ville være mellem værelserne i hjemmet, hvis alt fra tablets til computere og smartphones skulle forbindes via kabler… Wi-Fi giver enheder mulighed for at oprette forbindelse til hinanden på samme måde, som når der anvendes netværkskabler, bare uden selve kablerne. Et Wi-Fi-netværk er dybest set et trådløst lokalt netværk.

Ejeren af Wi-Fi-netværket er i total kontrol. Han kan ændre navnet på netværket, adgangskoden, antallet af tilsluttede kunder, så de kan udveksle data med hinanden eller ej osv. Selve Wi-Fi-routeren eller access pointet kan ændres eller slås til eller fra på et hvilket som helst tidspunkt.

Et hjemme-Wi-Fi-netværk (også bare kaldet et hjemmenetværk), som næsten altid er vært via en router, er uafhængigt af internettet. Det betyder, at alle enheder på netværket altid kan arbejde med hinanden, dele og sikkerhedskopiere data, printe, streame lokale medier osv. Et Wi-Fi er en forbindelse til internettet, men det giver også mulighed for at få adgang til internetbaserede tjenester, såsom Skype, Netflix, nyheder, Facebook, Twitter og andre tjenester.

For at tilslutte et Wi-Fi-netværk til internettet, skal du bruge routeren til at tilslutte en internetkilde, såsom et bredbåndsmodem, via sin WAN-port. Det lyder lidt teknisk, men som regel sørger internetudbyderen for denne del. Når denne forbindelse er færdig, vil Wi-Fi-signalet i det lokale netværk også give en forbindelse til internettet for enhver enhed tilsluttet netværket. Så Wi-Fi er blot én måde at bringe internettet til en enhed på, og det forklarer også, hvorfor dit Wi-Fi-signal nogle gange er på fuld styrke, men du stadig ikke kan få adgang til internettet.

Internettet

Internettet er generelt kendt som det store netværk (WAN) og forbinder computere i hele verden. I virkeligheden forbinder internettet faktisk mange lokale netværk sammen via et væld af routere. Med internettet er dit lokale netværk i hjemmet ikke længere afsondret, men bliver en del af et gigantisk verdensomspændende netværk.

Internetforbindelsen er generelt herre over brugerne. Som bruger kan du stort set ikke gøre andet end at tænde og slukke, ud over at at betale for den ønskede hastighed og håbe på, at du får hvad du betaler for (det er en helt anden diskussion). Internethastighed er gradvist steget de seneste ti år. For ti år siden var en hurtig bredbåndsforbindelse i et hjem generelt et sted mellem 1,5 Mbps til 20Mbps; nu er det mellem 50 Mbps til 150Mbps og endnu hurtigere.

Når det er sagt, så er hastigheden på internettet stadig langsommere end for et kabelbaseret lokalnetværk, som er enten 100Mbps eller 1,000Mbps. Hastigheden på et Wi-Fi-netværk afhænger af det lokale netværks standarder, der anvendes af Wi-Fi-routeren (eller access pointet) samt de indbyrdes forbundne brugere.

Hvad betyder dette i praksis?

Nu hvor du kender forskellen mellem Wi-Fi og internettet, er her et par tips:

Bare fordi du har Wi-Fi-netværk betyder det ikke nødvendigvis, at du har adgang til internettet. Derudover betyder det at have et stærkt Wi-Fi-signal ikke altid, at du har en hurtig internethastighed. Faktisk bør du altid teste din internethastighed, uanset hvordan dit Wi-Fi-signal fungerer.

Når det er sagt, så husk på, at hvis du bruger Wi-Fi til at dele internettet, så er det den internethastighed, du ønsker at teste. I dette tilfælde er Wi-Fi-netværket bare det køretøj, som bærer internettet til din enhed. Det betyder, at du ikke kun skal interessere dig for et fuldt Wi-Fi-signal. Tag f.eks. Wi-Fi-forlængere, som udvider området et Wi-Fi-netværk dækker. Hver gang et Wi-Fi-signal forlænges, er der et 50 procent tab af signalet. Dette betyder, at hvis du f.eks. har to Wi-Fi-forlængere, vil signalet til din enhed blive svækket så meget, at du ikke længere vil have en hurtig, stabil forbindelse. Den bedste måde at udvide dit Wi-Fi-netværk på, er at bruge flere adgangspunkter, der forbindes til den hovedrouteren via netværkskabler. Hvis det ikke er muligt at køre kabler, så sørg for at have mere end én WiFi-forlænger i et netværk.

Gratis Wi-Fi-netværk (åbne netværk)

Vigtigst er det dog, at når du har forbindelse til et ukendt Wi-Fi-netværk (såsom et du ser poppe op på din smartphone eller bærbare computer, når du er på farten), så husk på, at selvom du har brug for at få adgang til deres router for at komme på internettet, kan ejeren af Wi-Fi-netværket potentielt se alle de oplysninger, du sender og modtager – herunder brugernavne og passwords. Så når du bruger gratis Wi-Fi-netværk, medmindre du får adgang til et sikkert websted (hvor adressen eller URL starter med https), bør du ikke indtaste følsomme oplysninger. Endnu bedre vil det være at afstå fra at logge på netbanken eller borger.dk-lign. sider med dit NemID ved hjælp af gratis Wi-Fi-netværk. Husk på, at offentlige/gratis Wi-Fi-netværk fra kendte områder, såsom en lufthavn eller et kontor, er generelt mere sikkert at logge på end et Wi-Fi-netværk på en tilfældig café. Et gratis Wi-Fi-netværk, der ikke kræver adgangskode eller en aftale om brugen af servicen, er de mest højrisikable forbindelser.

Typer af bredbåndsforbindelse

Internet via kabel (også kendt som bredbåndsforbindelse)

Denne forbindelse er når du opretter forbindelse til internettet ved hjælp af et fysisk kabel. Det være sig en telefonlinje (DSL) eller en kabellinje (kabel), eller en fiberoptisk linje (FiOS). Denne type internetforbindelse er hurtig (især kabel og FiOS), overkommelig og er den mest populære. En kabelforbundet internetforbindelse kommer generelt uden databegrænsninger, eller i det mindste med så lidt begrænsning, at brugerne ikke behøver at bekymre sig om, hvor meget de downloader eller uploader.

Satellitinternet (også kaldet satellitbredbånd)

Dette svarer til det kablede internet, men i stedet for at oprette forbindelse via et kabel, forbindes hjemmenetværket med en parabol på taget. Skålen på parabolen kommunikerer derefter med satellitter til at give internetadgang. Satellitinternet har en tendens til at være lidt dyrere og lidt langsommere end internet via kabel, men er stadig en overkommelig mulighed for fjerntliggende områder uden kabel, DSL eller FiOS tjenester.

Telefonisk internet (også kendt som mobilt bredbånd med et SIM-kort – herunder Edge, 2g, 3G og 4G internet)

Denne forbindelse er generelt dyrere, fordi det har en tendens til at komme med månedlige data begrænsninger, og kunder skal betale mere end de faste månedlige omkostninger, når de går over begrænsningen. Denne type internetadgang er meget populær med mobile enheder – herunder smartphones og tablets. Der er også en anden populær type af denne forbindelse, kaldet mobilt hotspot. Denne type forbindelse er i princippet en mini-Wi-Fi-router, der forbinder brugerne til et trådløst netværk, og udsender et Wi-Fi-signal til at lade mere end én enhed dele en enkelt telefonisk forbindelse. Mange smartphones kan også fungere som et mobilt hotspot; på iPhone kaldes det for eksempel ”Personligt Hotspot” og kan tændes i telefonens indstillinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *